Hitta dammfläckarna snabbt i Lightroom

Att plåta propellerflyg har jag skrivit om tidigare. Långa slutartider ger ofta små bländare, särskilt i solljus. En utmaning jag ofta har är att den lilla bländaren gör att damm och skräp på sensorn syns smärtsamt tydligt i bilden.
Anledningen till detta är att ljuskällan, sett från pixlarna på sensorn, blir mindre i takt med att du bländar ner. En mindre ljuskälla ger skarpare skuggkanter (det som brukar kallas hårdare ljus). Detta gör att dammet framträder tydligare.

Ta bort dammet i Lightroom

I Lightroom finns en fiffig funktion för att hitta dessa fläckar och snabbt åtgärda problemet.
I framkalla-modulen (kortkommando D) kan du trycka kortkommando Q för att komma till funktionen “Spot removal”, en funktion som intelligent samplar andra ytor i bilden för att fylla ut den yta som var full av damm. Du hittar den också under Tools > Spot removal.

Nu till tricket: klicka i den lilla checkboxen längst ner i fönstret; Visualize spots (kortkommando A). Denna magiska lilla hjälpreda visar dig tydligt var fläckarna finns. Nu kan du enkelt med några musklick ta bort dammet. Skulle Lightroom nu sampla tokigt och välja opassande källmaterial så kan du enkelt flytta källytan i efterhand.
Lägg kortkommandona på minnet: Q – A. Simple as that.

Lämna ett svar