När behöver du ND-filter?

ND-filter

ND står för Neutral Density, vilket innebär att filtret utan färgskiftningar eller annan påverkan enbart ska ta bort ljus. ND-filter säljs i olika storlekar, kvaliteter och styrkor. Som vanligt med filter så får man ofta vad man betalar för.

När behövs det?

Det typiska användningsområdet för ND-filter är landskapsfoto, där man vill få till extremt långa slutartider och inte kan blända ner tillräckligt (tex bilder på strömmande vatten som ska se silkeslent ut).

I flygfotosammanhang behövs det framför allt i starkt solljus, när man ska plåta propellerflyg eller helikopter. Anledningen är att man då vill komma ner ordentligt i slutartid, gärna nedåt 1/30 s ibland.

Varför behövs det?

Trots att kameran är ställd på lägsta ISO kan det innebära att man får bländare 32 eller ännu mindre – och detta kan ge problem.

Mycket små bländaröppningar ger upphov till en viss typ av oskärpa i bilderna, orsakad av optisk diffraktion. Du kan själv testa detta genom att montera kameran på stativ, och ta två identiska bilder, en på f/8 och en på f/32. Granska sen detaljerna i 100%, så ser du att skärpan faktiskt är sämre i den nedbländade bilden. Små bländare ger alltid större skärpedjup, men långsamt så ökar oskärpan orsakad av diffraktionen. Det gäller alltså att hitta en balans – som så många gånger annars. f/11 eller 16 brukar vara en gräns, mindre än så bör man inte använda om man vill få riktigt bra skärpa i bilderna.

Och – ska du då ha lång slutartid i solljus, ja då behövs ett ND-filter.

Vilket ska man köpa?

Svår fråga, det beror på din budget. Ett känt kvalitetsmärke, tex B&W, ger alltid bra resultat. Dåliga filter kan försämra bilderna en aning, vilket inte ett bra filter gör.

Jag brukar vara beredd att lägga mer pengar på filter jag ofta använder. De kända märkena brukar prestera bra, är min erfarenhet.

Olika styrkor

Styrkan på ett ND-filter brukar anges i “gånger” eller “steg”. 8x betyder 8 gångers förlängning av slutartiden, dvs 3 bländarsteg (2^3=8).

Förvara dina filter

ND-filter i ask

Antingen köper du särskilda filterväskor, vilka brukar vara vikbara mjuka fickor som rymmer ett antal filter, eller så förvarar du dem i hårda filteraskar. Jag har satt etiketter med filtertyp och diameter på mina askar, så att jag lätt kan få med mig rätt filter beroende på vilka objektiv jag tar med.

Läs mer

Photography life kan du läsa mer om andra typer av filter. Mansurov skriver nyanserat och bra om mycket inom foto.

Lämna ett svar