Förbered en fotografering

Inför en fotografering finns en hel del saker att preppa. Det gäller förstås inte bara flygfotografering, men några saker blir extra viktiga då.

  • Ladda batterier. Det gäller kamerahusen (packa med extrabatterier), det gäller flygradio, blixtar och radiosynk för blixtljus.
  • Se till att alla tidigare bilder är backupade så att du kan tömma minneskorten. Packa ner mycket minne, det är trist att inte kunna plåta för att korten är fulla.
  • Rengör sensorerna på dina kamerahus. Jag tycker att en bra blåsbälg oftast är tillräcklig. Bäst är att få till en helt dammfri miljö – och då är faktiskt badrummet bästa platsen. Låt duschen stå på med riktigt varmt vatten i några minuter. Vänta några minuter så att det inte är superfuktigt i luften. Ta sen in kameran, fäll upp spegeln (kolla din manual hur du gör det) och blås med blåsbälgen. Vänd kameran så att dammet kan “ramla ut” nedåt.
  • Testa om du har damm på sensorn. Ifall det är nåt som stör så upprepa föregående steg.
  • Ställ klockorna rätt i alla kameror. Det hjälper dig sen när du ska sortera bilderna, att alla har rätt tidsstämpel.
  • Välj objektiv utifrån behov och tidigare erfarenhet. Ett bra verktyg är Lightroom Dashboard, där du kan få hjälp att analysera din bildkatalog för att se vilka brännvidder och objektiv du använder mest. Väg detta mot vad du tror att du behöver för just den här fotograferingen. Vissa gånger är ljusstyrka viktigt, men oftast är variabel brännvidd viktigare. För flyg så väljer jag oftast zoomoptik, just för den fantastiska flexibiliteten.
  • Packa ner mer än bara kamerautrustningen. Regnskydd, rätt kläder, bra (vattentäta?) skor, solglasögon, fika, dricka, tejp, spännremmar, annan utrustning du kan tänkas behöva för att lösa uppdraget.

 

Har du fler tips på förberedelser? Kommentera gärna nedan.

För dig som är nyfiken på Invadern på bilden ovan så har Peter Liander skrivit en del om den på sin blogg.

Lycka till!

Lämna ett svar